“Турска кухня, традиции, музика, занаяти”

Турска кухня, традиции, музика, изкуство и страхотните Семра Исова и Емел Балъчи- Шакир и Мехмед Шакир! Беше чудесна вечер, в която се възхитихме на кулинарните умения на нашите приятели, имахме си и турска булка, видяхме изкуството ебру – част от културното наследство на Турция, споменахме нашият приятел-фотограф Ахмет Четин и видяхме някои от неговите снимки, получили международно признание, а в началото послушахме популярната турска група “Баба Зула”. Чухме стари турски песни в изпълнение на талантливата Емел и жените от хора начело с Радка Стефанова. Атанас Ковачев – кмет на Куртово Конаре, отново бе сред нас и отново с чувство за хумор поздрави нашите приятели. Семра беше направила страхотни вкусотии – тя е не само видна бизнес-дама, но и чудесна танцьорка в танцовия състав. Нейното гостоприемство и кулинарни умения са познати през девет села в десето! За Емел и Мехмед какво да кажем? Старинни турски гозби с татарски примес, старинни турски песни, преводачи, талантливи творци – писатели, поети, талантливи майстори-кошничари – уникални са, защото само те работят с дрян и имат десетки изложби в България и Турция. През 2021г. станаха носители на голямата награда за занаяти в етнографски комплекс “Етъра”. Тази вечер разбрахме, че Емел има още един талант – страхотна артистка – скечът, който ни поднесе, разсмя мало и голямо. Тази среща направихме в навечерието на 19 май- един от големите празници на Турция-Ден за възпоменаване на Ататюрк и празник на младежта и спорта. Срещата е част от дейност по проект “Мултикултурен диалог чрез изкуство” по социално-отговорната програма “Ти и Лидл за нашето утре”- с подкрепата на ФРГИ и БДФ. Тя е последна от поредицата срещи, които организирахме периодично през месеците април и май. Ще продължим работата по този проект след месец – с децата по време на Лятната академия и най-вече ще ви изненадаме приятно по време на Куртово Конаре Фест.

Вечер на Куба

Вечер на Куба, но и на нашата Ирма. Ирма Гладис Кардоса или както всички тук я наричат – „Ирма Кубинката”, живее в Куртово Конаре от 1964г. Запознава се със съпруга си Георги по време на негово пребиваване в Куба / по линия на обмен на добри практики между социалистическите страни по онова време/. В края на 1964г. вече са семейство. И посреща първата си Нова година в България. Ирма е родена през 1937г. в гр. Сагуа де Танамо(Sagua de Tanamo). Градът е в източната кубинска провинция Олгин и наброява над 18 000 жители. 60 г. от живота си Ирма прекарва в Куртово Конаре. През това време три пъти е посещавала своите близки. Споделя, че има брат и сестра. Гордее се с тях и децата им. Разказва, че е от хубав род с умни хора, в който има много лекари… Така започва разговорът ни тази вечер и постепенно преминаваме към Куба, нейната карибска красота, символите на страната и стигаме до кухнята и страхотните коктейли. За тях ни разказа Таня – дъщерята на Ирма. Традиционен поздрав поднесе и кмета – Атанас Ковачев, който е учил малко испански и се оказа, че с Ирма са стари приятели и имат много общи спомени. Гледахме филма “Моята улица Куба”, изпратен ни специално от Диана Иванова – антрополог, журналист, писател, културолог и режисьор на филма. Музиката на „Буена Виста Соушъл Клъб“ и чудесните коктейли, приготвени от Таня и Здравка направо ни пренесоха на Карибите. Надяваме се, че сме направили щастлива нашата 86 годишна кубинска перла – Ирма и че всички гости на събитието са се докоснали за малко до духа на тази интересна страна. Говорихме си и за Хемингуей, за Алисия Алонсо, за Ибрахим Ферер, за Анди Гарсия и за пръв път всички питиета изчезнаха неусетно. Вкусът и духът на Куба – усетихме ги!Срещата е част от дейност по проект “Мултикултурен диалог чрез изкуство” по социално-отговорната програма “Ти и Лидл за нашето утре”- с подкрепата на ФРГИ и БДФ.

Английска вечер

На националния празник на Англия – Свети Георги, представители на английската общност в Куртово Конаре ни изненадаха приятно с вкусни специалитети, хубава музика и приятелско общуване с местните хора. Нашите съграждани от Англия бяха приветствани и от кмета на селото – г-н Атанас Ковачев, а хорът към читалището ги поздрави с българска песен. Днес е и Световен ден на книгата, защото на този ден е починал великият Шекспир. По този повод чухме Сонет 66 – в оригинал, изпълнен от Скот и в превод на Кирил Кадийски, изпълнен от Здравка. Нашите приятели получиха и по един читалищен подарък. “Моето сърце е завинаги в Куртово Конаре!” каза преди пет години Скот, потвърди го и тази вечер. Той беше и Цар на лютеницата на местния фестивал преди няколко години. Неговата майка – Барбара е страхотен градинар, но и майстор на сувенири и красиви картички. Барбара, Стеф, Саймън, Дъг, Стойка, Благовеста, Здравка, Скот – благодарим за вкусотиите, с които ни изненадахте! Срещата е част от дейност по проект “Мултикултурен диалог чрез изкуство” по социално-отговорната програма “Ти и Лидл за нашето утре”- с подкрепата на ФРГИ и БДФ.

Среща на общността – Италия

Хубав ден за българо-италианското приятелство! В Куртово Конаре си имаме италианец – Клаудио Росси, който е от гр. Лука – родното място на Пучини. Освен това , най-често ни гостуват италианци и затова днешния ден посветихме на българо-италианската музика, традиции и кухня. Марко, нашият читалищен приятел, ни зарадва с чудесна италианска група, с която готвихме, слушахме музика, представихме родните си места и накрая завършихме в читалището, където се впечатлиха от звука на гайдата в гайдарския курс и от мисията на читалището . Запознахме ги и с кмета на селото и си пожелахме нови срещи!
Благодарност на всички, които се включиха и особено на любезните домакини – Васко и Доби. А както е видно от последните снимки , тази среща стана с подкрепата на Програма „Ти и Лидл за нашето утре”.

Гръцка вечер

5 март е Благовещение,Ден на европейските автори, но и националният празник на Гърция. Тази вечер посветихме на приятелството и толерантността, и най- вече на нашия съгражданин Атанасиос Ризвас. Неговият път минава през Месолонги и Атина, през морета и океани, за да намери спокоен пристан в Куртово Конаре. Разбира се, за това трябва да има и една жена, а тя е нашата прочута майсторка на лютеници, сладка и изкусителни специалитети – Нина. Атанасиос, все пак, си е шеф- готвачът и всички имахме възможност да с насладим на неговите умения и да опитаме вкусни гръцки специалитети. Вечерта започна с презентация за Гърция, с представяне на „виновника” за това събитие, с приветствие и на кмета на селото- г-н Атанас Ковачев / запознахме ги, но и други подобни запознанства му предстоят на г-н кмета/. Жените от хора изпълниха специален поздрав – една популярна гръцка песен, танцьорите от Куртово Конаре и от гр. Кричим поиграха сиртаки и български хора и затвърдиха още повече приятелството си. Гръцката кухня се обогати и със специалитети, приготвени от нашата приятелка – Донка Богоева /Кискинова/! И тук – едно отклонение към местните. Кой къде ходил по гурбет- ходил, кой гледал деца и внуци, кой се занимавал с политика, кой-каквото правил –правил и т.н. – време е да се връщате в читалището без специални покани! Ние сме си тук и ви очакваме! Накрая ще завършим с едно стихотворение, което чухме на нашето събитие, но преди това да споменем, че тази среща е първата от поредица подобни срещи, които ще реализираме по проект “Мултикултурен диалог чрез изкуство” по Програма “Ти и Лидл за нашето утре”, с подкрепата на ФРГИ.

Facebook

Facebook

Връзки