Monthly archives for October, 2018

“Културното наследство на маджирите в Куртово Конаре”

Приключи проект “Културното наследство на маджирите в Куртово Конаре” на НЧ”Л. Каравелов 1897″, който бе подкрепен от ОФ “Пловдив 2019” – Отворена покана “Читалища”. На 30.10.2018г. проведохме заключителна среща, на която представихме ползите и ефектите от реализирането на този малък, но стойностен проект. Изследвахме, събирахме материали и снимки, работихме в творчески ателиета през лятото, организирахме интересни срещи…Акцентът беше по време на Куртово Конаре Фест, когато проведохме дискусии и срещи, представихме интересна изложба, имахме специален щанд за занаяти и маджирска кухня, чухме интересни фолклорни изпълнения. Благодарим на всички, с които работихме! Благодарим за подкрепата на нашите приятели от Катедра”Етнология” на ПУ”Паисий Хилендарски и института по биоразнообразие при БАН! Сигурни сме, че партньорството ни ще продължи и в бъдеще! 

“Живот в хармония с природата”

Продължава информационната кампания “Живот в хармония с природата” – инициатива на НЧ “Л. Каравелов 1897”-Куртово Конаре по проект “Глобално образование на местно ниво” на Фондация С.Е.Г.А., съфинансиран от ЕС. Днес с учениците от 2,3 и 4 клас си говорихме за разделното събиране и за ползите от рециклирането. Но днес е и един по-специален ден – Международният ден на Черно море. Преди 22 години, шест държави, които имат излаз на Черно море /България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна/ подписват Стратегически план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. През 2009 г. влиза в сила обновен Стратегически план за действие за опазване на околната среда и възстановяване на Черно море. В него са заложени дългосрочни цели за качеството на черноморската екосистема, посочват се конкретни мерки за намаляване на замърсяването, подобряване на управлението на живите ресурси и насърчаване на човешкото развитие по начин, който не вреди на околната среда. Е, за нас е сложно всичко това, но ние си обещахме поне да не замърсяваме морето с найлонови торбички и всевъзможни боклуци. И това е нещо! А символът ни за подкрепа на Черно море беше една красива дървена риба. Прекрасна среща в Деня на Черно море и в навечерието на Деня на народните будители. Да пазим природата! Честит празник, будители!

Информационна кампания -“Живот в хармония с природата”

Продължаваме с информационната кампания по нашата инициатива -“Живот в хармония с природата” , която се изпълнява по проект”Глобално образование на местно ниво” на фондация С.Е.Г.А., съфинансиран от ЕС. Днес на гости ни бяха учениците от първи клас, които видяха интересна презентация за разделното събиране, учихме се как да изхвърляме отпадъци разделно, поговорихме си за рециклирането и разгледахме изложбата.

Изложба на сувенири от рециклирани материали

На 23 октомври – в навечерието на Световния ден на ООН- 24 октомври, открихме нашата изложба. Тя е част от местната инициатива на НЧ ”Л. Каравелов 1897” – Живот в хармония с природата – в рамките на проект „Глобално образование на местно ниво” с номер на договор CSO-LA /2017/388-12, изпълняван от С.Е.Г.А. с финансовата подкрепа на Европейския съюз. В изложбата са включени сувенири и пана, изработени в ателиетата за работа с природни материали и грънчарство. Специално благодарим на г-жа Момчилова и децата от нейното ателие, на Спас Шушаров, Лора Муховска, Христина Павлова – за чудесните произведения от глина и за бижутата, благодарим на Марта Жекова – за сапуните от естествени материали! 

Пореден спечелен проект от НЧ”Л. Каравелов-1897″

НЧ”Л. Каравелов 1897″ е сред финалистите  по Програма “Ти и Лидл за по-добър живот”, която се осъществява в партньорство с Български дарителски форум и Фондация “Работилница за граждански инициативи”. “Лидл България” ще финансира 20 проекта на неправителствени организации с общо 135 хил. лв.- във второто издание на инициативата. Нашият проект “Гласът на младите” е сред одобрените и ще се реализира в периода 15.10.2018 – 15.09.2019г. Той е насочен към групата млади хора на възраст 18-40 г. и чрез него ще се осъществят поредица от дейности в областта на културата: периодични срещи с творци, пленер по дървопластика / това ще е и една от изложбите ни за Куртово Конаре Фест 2019/, конкурси, графити и винили на различни места… Надяваме се всички заедно да направим Куртово Конаре по-привлекателно място за живеене и да сме по-активни и инициативни! Разбира се, че ще ви информираме за всичко, което ще се случва по този проект… 

Днес , на специална церемония в Вetahaus / София/ бяха връчени специални чекове на всички одобрени проекти – от Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България. Представители на спечелилите организации представиха накратко проектите си – ние също. Чухме и видяхме някои от реализираните вече идеи от миналото издание. На срещата присъстваха и споделиха мнения и партньорите на Лидл по програмата: Илияна Николова – изп. директор на ФРГИ и Красимира Величкова от Български дарителски форум. Щастливи бяхме да срещнем много приятели от НПО сектора и да се запознаем с нови и интересни хора.

Facebook

Facebook

Връзки


www.kurtovokonare.com
Продавница