Monthly archives for October, 2023

Украински борш и занаяти на Куртово Конаре фест

НЧ”Л. Каравелов 1897” е организация, която споделя демократични ценности. Още в първите месеци след  началото на войната  насочихме  усилия  към подпомагане на украински бежанци, помагайки на семейства, настанени в Куртово Конаре и региона.  Наехме на граждански договор  две украински жени за няколко месеца в читалището. Организирахме  специални събития  по време на Куртово Конаре Фест 2022, посветени на  Украйна. В края на миналата година и през август 2023г.  организирахме кампании  за събиране на дрехи, обувки и играчки за украинските семейства, настанени във „Втори дом” в гр. Пловдив. Така започнаха контактите ни с тези хора и със сърцатата Наталия Елис, която живее в България от седем години, но е сред най-големите активисти и доброволци, помагащи на украинските бежанци в Пловдив. Успяхме да се срещнем   на живо с  Наталия на 24 август в гр. Пловдив- на честването на Деня на независимостта на Украйна. По време на този вълнуващ празник в центъра на града, се уговорихме за гостуване  на Куртово Конаре Фест 2023 през септември.

READ MORE »

КОЙ Е АХМЕТ ЧЕТИН?

Ахмет Четин /личен ФБ профил/

Ахмет  е роден през юни 1964 в гр.Кричим, обл. Пловдив, само на 5 км от Куртово Конаре. През 1978 г. заедно със семейството си се изселва в гр. Бурса, Турция. След  здравословен проблем, преоткрива могъщата роля на природата и започва да се занимава с фотография. Обучавал се е в програмата „БУФСАД“ (Дружество за фотография и изкуство- Бурса) и се ориентира към профил” Ателие за природна фотография” – за снимане и уреждане на изложби. Канен е на национални и международни фотографски изложби за член на журито. Въпреки многото успехи и спечелени награди, въпреки признанието, което получава в Турция,  сърцето на Ахмет е в България, в която е роден и в която е преминало неговото детство. Запознахме се с него в началото на 2022г. чрез социалните мрежи и красивите фотографии, които беше публикувал. Тогава веднага решихме, че трябва да го поканим в България и да направи изложба на Куртово Конаре Фест- 2022. Не сме очаквали, че за него това е било съкровено желание и огромна радост.

READ MORE »

„В Куртово Конаре е моето сърце!„

Скот Ламбурн е от Брайтън / Brighton/, град на Южното крайбрежие на Англия. За пръв път идва в България през 2002г. на гости на своя приятел Джон / Джонатан/. До този момент Скот не знае нищо за България, в медиите е чел и чувал само лоши неща – за престъпления, корупция, бедност . България за него е една много непозната и малко плашеща страна. Имал е намерение да се премести във Франция или на някое друго място в Европа, но две години след гостуването си в страната ни, решава да се засели в Куртово Конаре. Решаващи в случая са предишното му пребиваване за 6 седмици, срещите с хората, природата. По това време е и големият бум на „английското заселване” . Скот е на 32 г., когато си купува тук къща и се мести да живее за постоянно в селото. През 2010 г. в селото си купуват къща и неговите родители- Барбара и Стеф. Скот редовно се включва в срещи, граждански форуми, културни събития. Често посещава читалището и доброволно разпространява рекламни материали- негова изработка, за различни събития и най-вече за Куртово Конаре Фест. Преди време, заедно с група англичани от района, посещаваше курс по български език за чужденци при нас , в читалището, и вече доста добре се справя с езика.

READ MORE »

Facebook

Facebook

Връзки