Monthly archives for March, 2024

Среща на общността – Италия

Хубав ден за българо-италианското приятелство! В Куртово Конаре си имаме италианец – Клаудио Росси, който е от гр. Лука – родното място на Пучини. Освен това , най-често ни гостуват италианци и затова днешния ден посветихме на българо-италианската музика, традиции и кухня. Марко, нашият читалищен приятел, ни зарадва с чудесна италианска група, с която готвихме, слушахме музика, представихме родните си места и накрая завършихме в читалището, където се впечатлиха от звука на гайдата в гайдарския курс и от мисията на читалището . Запознахме ги и с кмета на селото и си пожелахме нови срещи!
Благодарност на всички, които се включиха и особено на любезните домакини – Васко и Доби. А както е видно от последните снимки , тази среща стана с подкрепата на Програма „Ти и Лидл за нашето утре”.

Гръцка вечер

5 март е Благовещение,Ден на европейските автори, но и националният празник на Гърция. Тази вечер посветихме на приятелството и толерантността, и най- вече на нашия съгражданин Атанасиос Ризвас. Неговият път минава през Месолонги и Атина, през морета и океани, за да намери спокоен пристан в Куртово Конаре. Разбира се, за това трябва да има и една жена, а тя е нашата прочута майсторка на лютеници, сладка и изкусителни специалитети – Нина. Атанасиос, все пак, си е шеф- готвачът и всички имахме възможност да с насладим на неговите умения и да опитаме вкусни гръцки специалитети. Вечерта започна с презентация за Гърция, с представяне на „виновника” за това събитие, с приветствие и на кмета на селото- г-н Атанас Ковачев / запознахме ги, но и други подобни запознанства му предстоят на г-н кмета/. Жените от хора изпълниха специален поздрав – една популярна гръцка песен, танцьорите от Куртово Конаре и от гр. Кричим поиграха сиртаки и български хора и затвърдиха още повече приятелството си. Гръцката кухня се обогати и със специалитети, приготвени от нашата приятелка – Донка Богоева /Кискинова/! И тук – едно отклонение към местните. Кой къде ходил по гурбет- ходил, кой гледал деца и внуци, кой се занимавал с политика, кой-каквото правил –правил и т.н. – време е да се връщате в читалището без специални покани! Ние сме си тук и ви очакваме! Накрая ще завършим с едно стихотворение, което чухме на нашето събитие, но преди това да споменем, че тази среща е първата от поредица подобни срещи, които ще реализираме по проект “Мултикултурен диалог чрез изкуство” по Програма “Ти и Лидл за нашето утре”, с подкрепата на ФРГИ.

Facebook

Facebook

Връзки