Школа Пластика от царевична шума “Духовно огледало”

През 2009 г. научихме за изработването на кукли от различни матерали, вкл. и от царевична шума.  Участвайки в проект по Програма Живо  наследство , събрахме спомените на 30 жени над 55 г. възраст / най-възрастната беше на 94 г./ . Много увлекателно ни разказваха за куклите и материалите, от които са били изработени. Оказа се, че природните материали са били особено ценени при изработката на сувенири, украси за дома и др. В К. Конаре през 30-те години на 20 век е открито и едно от първите земеделски училища в страната, в което учениците – момчета са изучавали градинарство, а момичетата са шиели, бродирали, плели на една и две куки, изработвали сувенири и разни полезни неща за домакинството от върба, царевична шума, ракита и др. п., сериозно се  изучавало и готварство – предмети, полезни за всяка бъдеща домакиня. Училището е събирало момчета и момичета не само от  К. Конаре, а и от околните села, защото е било тясно специализирано.

READ MORE »

Изложби

 

 

 

 

 

 

READ MORE »

Детска фолклорна група „Куртовче”

Детска фолклорна група „Куртовче” е сформирана през ноември 2012г. с худ. ръководител – Радка Стефанова и  корепетитор – Иван Стефанов

За краткото си съществуване групата има реализирани концерти в Куртово Конаре, гр. Стамболийски, гр. Перущица и в Етнографския музей в гр. Пловдив.

READ MORE »

Празниците на Куртово Конаре

Куртово Конаре е най-старото селище в община Стамболийски, затова в него традициите и обичаите са най-добре съхранени.

 

READ MORE »

Танцов състав “Куртовка”

Танцовият състав в сегашния си вид съществува от 2008г.  Участват 20 любители-танцьори на различна възраст.  Хореографи на състава са Елена Димитрова и Емануил Синджирлиев – професионални танцьори от Ансамбъл”Тракия” – Пловдив. За краткото си съществуване съставът има участия на местна, регионална и национална сцена.

READ MORE »

Facebook

Facebook

Връзки


www.kurtovokonare.com
Продавница