Фестивалът като случване

Фестивалът на чушката, домата, традиционните храни и занаяти, познат още като Куртово Конаре Фест, се проведе за седми пореден път на 11,12 и 13 септември 2015г. Страстите около събитието отшумяха и вече по-спокойно може да се анализира какво се постигна, доколко е ефективен и какви са ползите за различните целеви групи.

« 1 of 4 »

Започвайки плахо през 2009г., с подкрепата на Платформа АГОРА и Фондация”Америка за България”, едва ли някой от присъстващите на гражданския форум, решил да подкрепи местния поминък чрез организиране на фестивал, е очаквал подобно развитие през годините. Идеята наистина се оказа добра- най-добрата, както за основния организатор – НЧ”Л. Каравелов 1897” – Куртово Конаре, така и за местната общност. Фестивалът е едно непрекъснато случване на нови идеи чрез надграждане на постигнатото и търсене на иновативното за всяко следващо издание.
Чушки, домати, джаз, рок, фолклор, занаяти …- богат тюрлю гювеч, но на пръв поглед и несъвместима комбинация. Но само на пръв поглед. Защото храната също е част от националната културна идентичност и колкото и за казваме, че „ядем, за да живеем, но не живеем, за да ядем” , в последните години все повече трябва да си отваряме очите и да знаем какво ядем. В тази връзка храната и храненето са един от стълбовете на фестивала. Фермерският пазар изкарва на показ все повече местни производители / за сведение през 2009г. имахме само един/ и вече не за един, а за три дни. От година на година се увеличават и щандовете с качествени продукти от страната. Тази година съпътстващите лекции бяха на теми:”Пермакултура”, „Традиционни храни”, „Картотекиране на местни сортове”.
Куртово Конаре Фест си има ясно очертана рамкова програма. Провежда се втората седмица на септември в продължение на три дни. Първият ден сме си го нарекли арт-деня, защото тогава стартират два пленера-за художници и фотографи, разглежда се местната забележителност – прекрасния парк”Кричим”, откриват се изложби, а вечерта е джаз, рок, блус, етно концертът. На Седмото издание открихме две много стилни фотографски изложби – „Джаз през обектива” на Георги Гушмаков-Геш и дипломният проект на младата фотографка от Пловдив – Константина Жекова. А вечерният концерт събра публика от София, Пловдив, Стара Загора, Стамболийски и различни други населени места, защото изпълнителите бяха любими групи и имена, а музиката – изпълнена от приятели за приятели – Ревю, групата на Митко Таралежков, етно-групата”Лоши Петли”, джаз музикантът Огнян Видев, Геш от Нови Кричим, Дари, Павел Ваклинов, Иван Лефтеров, етно-група от 18 млади музиканти от цял свят , та дори и далечната Нова Зеландия. И най-хубавото е, че съвременното изкуство става достъпно и за местните млади хора, а контактите остават трайни. Затова в тази първа фестивална нощ музиката не спира да звучи до сутринта…
Вторият ден е посветен на фолклора – с цялото му многообразие и жанрове – песни, танци, кулинарни умения, традиционни занаяти. Прекрасно е вечерта да се извие хорото, водено от вихрените танцьори на Ансамбъл „Тракия” и в него да се включат и млади, и стари, а най-възрастните да седят на столчетата, да си спомнят младостта и да споделят колко им харесва. И много награди има – „Царица на лютеницата”, „Най-красив щанд”, „Пазител на местните традиции” и т.н., и лютеница – за почерпка и за продажба, и доматена супа, и карвинг, и храни от близки и далечни места…И пак стигаме до приятелите – колеги от различни читалища, от близо и далеч, на които се крепи настроението.
За финал, през третия ден, са забавленията за децата – детско шоу, игри, състезания. И завършекът на пленерите- с картини за читалището и много снимков материал.
Не мина и без неприятни изненади. В последния момент не получихме очакваната сума за фестивала от общината, а събота-12 септември, бе обявена за работен ден. „Всяко зло – за добро” . Може би липсата на средства мобилизира и активира повече участници в случването. От една страна бизнесът и местни хора ни подкрепиха финансово, повече от всеки друг път/надяваме се да не е свързано само с предстоящите местни избори, а да стане традиция/. От друга – работният ден се оказа печеливша карта – представители на различни институции ни посетиха в рамките на работния ден. От трета – доброволците бяха по-активни и работеха с хъс, а усещането беше по-различно от преди години. Този път не платихме на никого от тях, не нахранихме никого, но те го правеха и за себе си, за да е хубаво, за да стане и с усещането за НАШИЯ фестивал. И нищо, че вятърът пак счупи няколко шатри, а около Куртово Конаре се лееха порои.
Фестивалът се случи и ще се случва. Нищо че сме малко населено място, нищо, че съвпада с най-голямото културно събитие –Нощта на музеите и галериите- за отстоящия на 20 км Пловдив. И събира на едно място местните хора и творци от различни области, събира фермери, събира производители на традиционни храни, събира експерти, събира ценители на храни и изкуство- съвременно и традиционно. Фестивалът има различни публики на различни възрасти – за всекиго по нещо. И всеки може да е активен участник, ако иска, а не само пасивен зрител. Фестивалът изгражда ценности, случва приятелства, ражда идеи-много идеи от самите участгници- за в бъдеще. И нещо много важно – усеща се едно възраждане по отношение на старата земеделска слава на Куртово Конаре, някаква местна гордост, че и ние сме дали и продължаваме да даваме нещо на света. Не без значение е и икономическият ефект. А той расте от година на година- местната лютеница става много търсен продукт, така е с консервите от зеленчуци, търсят се сладка, местните сортове домати и пипер – дори продукцията не стига за всички желаещи. В селските къщи се настаняват гости, магазини и расторанти работят на пълни обороти. Но нали оттам тръгнахме? Съживяване на населеното място и подкрепа за местния поминък. С увереност и самочувствие мога да кажа – успяхме и ще продължаваме, учейки се от слабости и грешки!
Фестивалът се случва и не само за три дни. Всичките ни настоящи и бъдещи проекти са свързани с неговата идея – съхраняване на старите сортове и издирване на традиционни храни, срещи с експерти и специалисти, фермерски пазари и участия на изложения- и не само в България, срещи с хора на изкуството, наши културни изяви в чужбина – календарът до септември 2016 е зареден със събития.
Немаловажна е ролята и на медиите. И тази година ни посетиха всички големи телевизии, направиха се много радиопредавания, написаха се много статии-по вестници и в Интернет. За пръв път ни посетиха двама зам.министри – на МЗХ и МОСВ, областният управител на област Пловдив, депутати. Може би и това повлия за силното медийно присъствие. Но и ние не пропуснахме момента да питаме, да поставяме въпроси , да лобираме. Има толкова много неща за случване – и старото земеделско училище в селото, и късите вериги за продажби, и промяна на наредби…
А накрая пак стигаме до хората, защото те са най-ценния капитал- най-голямото случване. Без партньори, приятели, ентусиасти и добър екип нищо не може да се случи.
Всичко това го имаме. През годините стават все повече и повече, затова няма да ги изброявам. Който е дошъл- непременно се връща пак, а който е пропуснал-да заповяда!

Емилия Шушарова
Секретар на НЧ”Л. Каравелов 1897”- Куртово Конаре
Председател на Организационния комитет на Куртово Конаре Фест

Le ofrecemos una serie de ejercicios para solucionar la impotencia masculina que pueden orientarle para aumentar su energía sexual. No olvides Eye-Tools acariciar la espalda de tu pareja, se está probando la terapia con genes para DE en varios centros.

No Comments Yet

Leave a Reply

Facebook

Facebook

Връзки


www.kurtovokonare.com
Продавница