КОЙ Е АХМЕТ ЧЕТИН?

Ахмет Четин /личен ФБ профил/

Ахмет  е роден през юни 1964 в гр.Кричим, обл. Пловдив, само на 5 км от Куртово Конаре. През 1978 г. заедно със семейството си се изселва в гр. Бурса, Турция. След  здравословен проблем, преоткрива могъщата роля на природата и започва да се занимава с фотография. Обучавал се е в програмата „БУФСАД“ (Дружество за фотография и изкуство- Бурса) и се ориентира към профил” Ателие за природна фотография” – за снимане и уреждане на изложби. Канен е на национални и международни фотографски изложби за член на журито. Въпреки многото успехи и спечелени награди, въпреки признанието, което получава в Турция,  сърцето на Ахмет е в България, в която е роден и в която е преминало неговото детство. Запознахме се с него в началото на 2022г. чрез социалните мрежи и красивите фотографии, които беше публикувал. Тогава веднага решихме, че трябва да го поканим в България и да направи изложба на Куртово Конаре Фест- 2022. Не сме очаквали, че за него това е било съкровено желание и огромна радост.

Когато се видяхме на живо през 2022г., Ахмет беше дошъл в Куртово Конаре, за да ни се похвали, че е подал документи за български паспорт и да обсъдим предстоящата през септември изложба. Ден преди Куртово Конаре Фест 2022, той получи своя български паспорт и беше много щастлив. Изложбата премина при голям интерес и на нея бяха дошли приятели и познати от целия район. Ахмет трудно сдържаше сълзите си и не можеше да прикрие своето вълнение, че отново е в родния край. В Куртово Конаре намери и приятели, и дом, в който да отсяда, и топъл прием. Затова и тази година , по време на Куртово Конаре Фест 2023, отново открихме негова фото изложба, на която отново присъстваха много приятели и почитатели на неговото изкуство.

Ако през 2022г. изложбата бе озаглавена „Духът на селото” и ни представяше страхотни пейзажи и портрети от турски села, то през 2022г. темата бе ”Моята България – поглед отгоре”. И пленер имахме за това как да се работи с дрон. Ахмет ще се разкъсва между България и Турция, но в Куртово Конаре винаги ще има свой дом при скъпи приятели и си обещахме, че ще бъде част от нашия читалищен екип, който вече 15 години организира добилия популярност  в страната, че и в чужбина Куртово Конаре Фест. Темата за следващата изложба през 2024г. отсега е начертана – „ Моето Куртово Конаре”.

Facebook

Facebook

Връзки